13. elokuuta 2015

Kurpitsalasagne

Jokin aika sitten innostuin pitkästä aikaa tekemään itse pastaa. Jos pastakone olisi jossain helpommassa paikassa kuin kaapin perukoilla ihan kaiken takana, tulisi varmaan tehtyä useamminkin. Ajattelin ensin tekeväni tuorepastasta lasagnea perinteisesti eli uunissa, mutta muutinkin mieleni. Tässä on aika miedot maut, ja ruoka sopii pienenä annoksena vaikka alkuruoaksi. Jos pehmeä makumaailma jää mielestäsi liian pliisuksi, lisää mausteita.



250g durum-vehnäjauhoja tai 00-jauhoa
2 kananmunaa (M-koko)
1 keltuainen (M-koko)

Kaada jauhoista keko pöydälle, tee keskelle kolo ja riko kananmunat koloon. Sekoita jauhoja munien sekaan aluksi esim. haarukan avulla. Tämän voi myös tehdä pelkästään käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja kimmoisaa. Tähän menee jonkin verran aikaa jauhoistakin riippuen, noin 10 minuuttia. Vaivannäkö palkitaan pastan rakenteessa, joten tähän kannattaa käyttää aikaa! Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi. Taikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä.

1 myskikurpitsa (butternut squash)
120g ricottaa
3rkl pinjansiemeniä
vesikrassia tai lehtipersiljaa
öljyä, suolaa. pippuria

Kuori kurpitsa ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet hyvin kevyesti (oliivi)öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda viipaleita 150-175 -asteisen uunin keskitasossa, kunnes kurpitsa on pehmeää ja pinta on saanut hieman väriä. Paistoaika riippuu viipaleiden paksuudesta.


Jaa levännyt pastataikina puoliksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Jauhota taikinan  pinta kevyesti, painele litteäksi levyksi ja kauli pastakoneella ohueksi. Omaani käytin 6-paksuutta, koska 5 jäi mielestäni vielä turhan paksuksi. Kun pastalevy on riittävän ohut, leikkaa se haluaamasi muotoon muotilla tai vapaalla kädellä. Oma muottini oli juomalasi, joten tähän ei välttämättä tarvita kovin kummoisia välineitä. Peitä valmiiksi leikatut pastat liinalla, jotta ne eivät kuivu, mutta älä pinoa suoraan toistensa päälle.

Jos kaikki taikina ei mene, loput voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Jos jaksat jo nyt panostaa ja leikata pastan valmiiksi, on pakastimessa todella nopea ruoka valmiina.

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, ota pieni määrä sivuun koristelua varten ja jauha loput tahnaksi esim. morttelissa. Lämmitä ricottaa kevyesti kattilassa (tai mikrossa) ja sekoita pinjansiementahna ricottaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos kokonaisuus on liian mieto, mausta makusi mukaan esim chilillä.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä, ohuet levyt vaativat vain pari minuutin keittoajan. Kattilan vieressä kannattaa siis pitää vahtia, harva asia harmittaa niin paljon kuin ylikypsä pasta. Asettele lautaselle vuorotellen pastalevy, kurpitsaviipale ja nokare ricottaa. Koristele kokonaisilla pinjansiemenillä ja vesikrassilla / lehtipersiljalla. Valuta päälle vielä manteliöljyä ja voilà!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti