3. heinäkuuta 2015

Brita-kakku Schwarzwaldin tapaan

Nyt on loma! Loman kunniaksi vein töihin Brita-kakun, se kun on kesäinen herkku ja kivaa vaihtelua ihan perinteiselle täytekakulle. Suhteellisen huonon alkukesän vuoksi kotimaiset mansikat eivät vielä ole parhaimmillaan, mutta (ulkomaisilla) kirsikoilla olen herkutellut jo useasti. Kirsikat päätyivät myös tähän lomakakkuun, johon hain inspiraatiota Schwarzwaldista, eli kirsikka-kerma-tummasuklaa- yhdistelmästä. En välitä kermavaahdosta, mutta vaniljakastikkeesta, rahkasta ja jogurtista saa raikkaan vaihtoehdon. Tästä reseptistä riitää kahteen 22-senttiseen irtopohjavuokaan tai pienelle uunipellille.


75g voita huoneenlämpöisenä
1dl sokeria (Siro)
4 keltuaista
1dl (kakku)vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
1-1,5tl leivinjauhetta
3rkl maitoa

Voitele ja jauhota irtopohjavuoat. Jauhotus helpottaa valmiin kakun irroitusta ja auttaa marenkia nousemaan kauniimmin, kun se ei jää vuoan reunaan kiinni. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja vatkaa hyvin jokaisen jälkeen. Sekoita keskenään jauhot sekä leivinjauhe ja lämmitä maitoa hieman, jos se on jääkappikylmää. Kädenlämpöinen riittää hyvin. Lisää jauhoseos sihdin läpi ja maito vuorotellen 3-4 erässä, vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Jaa taikina kakkuvuokiin / kumoa leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä ohuesti tasaiseksi kerrokseksi. Tämä on ainakin itselleni se eniten hermoja vaativa vaihe.

4 valkuiasta
2dl sokeria (Siro)

Vaahdota valkuaisia kunnes vaahtoon alkaa syntyä pehmeitä huippuja. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan, vatkaa koko ajan. Marenki on valmista, kun vaahto on kiiltävää, jämäkkää ja sokeria ei enää tunnu sormissa. Jaa marenkivaahto vuokiin ja levitä varovasti taikinapohjan päälle. Ruokalusikan kupera pohja on hyvä tähän. Kovin suuria huippuja ei kannata tehdä palamisen välttämiseksi, mutta epätasainen pinta on ominainen Brita-kakulle. Paista kakkupohjia 175- asteisen uunin alatasossa noin 25 minuuttia, uunista riippuen. Jos marenki ottaa kovasti väriä, laske lämpötilaa 150 asteeseen. Marenki kohoaa uunissa, mutta laskee jonkin verran jäähtyessään. Anna pohjien jäähtyä vuoassa / pellin päällä. Reunoja voi varovasti irrottaa hammastikun avulla jo lämpimänä, mutta vuokaa ei kannata avata.

1dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200g vaniljarahkaa
0,5-1dl paksua kreikkalaista jogurttia (esim. Valio)
kirsikkahilloa maun mukaan (esim. Bonne Maman)
1 litra tuoreita kirsikoita
100g tummaa suklaata

Vaahdota vaniljakastike ja sekoita tasaiseksi rahkan ja kreikkalaisen jogurtin kanssa. Seos saa olla paksua, mutta valuvaa. Pilko kirsikat ja raasta suklaan sileältä puolelta lastuja pitkällä, ohuella veitsellä. Irrota alempi kakkupohja varovasti vuoasta ja leivinpaperista / leikkaa uunipellillä oleva pohja puoliksi ja aseta tarjoilualustalle. Levitä reilu puolet rahkaseoksesta päälle, ja lusikoi hilloa maun mukaan pinnalle. Hillon voi toki myös sekoittaa vaahdon joukkoon. Levitä puolet kirsikoista ja suklaalastuista hillon päälle. Lisää toinen kakkukerros, tiputtele loppu rahkaseos kakun pinnalle ja lisää kirsikat ja suklaa. Brita- kakku kannattaa kasata vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se ei ehdi vettyä.


Kirsikoista voi myös jättää osan kokonaisiksi ja dipata ne sulaan suklaaseen. Näin ne ovat valmiita koristeita, kunhan saavat jähmettyä jääkaapissa hetken. Suklaakirsikat ovat kyllä herkkua ihan sellaisenaankin, sillä aina ei jaksa leipoa.

Nyt alkaa suhteellisen armoton pakkaus (ja karsinta,) sillä huomenna reissaan Nefin kanssa Helsinkiin ja sunnuntaina suuntaan viimein Atlantin toiselle puolelle New Yorkiin! Ihanaa viikonloppua, nauttikaa kesästä, se kun ei välttämättä täällä kestä kovin pitkään. Reissukuvia on varmasti luvassa Instagramin puolella. Enkä edes pahoittele niiden määrää etukäteen, koska tätä matkaa on odotettu pitkään ja hartaasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti