26. huhtikuuta 2015

Makeansuolainen herkkupopcorn

Jaan elokuvassakävijät kahteen kategoriaan: niihin, jotka syövät popcornia ja niihin, joilla on irtokarkkeja. Kuulun tuohon toiseen ryhmään, ehdottomasti. Mutta joskus mukaan sattuu popcorn-ryhmää edustava kaveri, jolta napsin muutaman (kourallisen) irtokarkkien lomassa. Välillä kotona kuitenkin iskee popcornin himo, mutta olen lukenut liikaa mikro-popcornin huonoista puolista turvautuakseni enää siihen. Itsetehty popcorn on helppo ja nopea, ja sen voi maustaa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Tässä makea versio pähkinöillä höystettynä vaikka koti-iltaa varten tai tulevia vappubileitä silmällä pitäen.


2rkl kookosöljyä
4rkl maissinjyviä
n. 1dl pekaanipähkinöitä
n. 1dl suolapähkinöitä (kuivapaahdettu)
60g voita
50g ruokokidesokeria (90g jos et käytä muscovadoa)
40g tummaa muscovado-sokeria
3rkl hunajaa
(ripaus suolaa)
0,5tl vaniljauutetta

Sulata kookosöljy kolmen litran vetoisessa kattilassa, lisää maissinjyvät ja heiluttele kattilaa, kunnes kaikki jyvät ovat saaneet öljyä pintaan. Peitä kattila kannella ja kuumenna, kunnes jyvät alkavat paukkua. Ravista muutaman kerran ja siirrä pois levyltä, kun poksahduksia alkaa kuulua harvemmin. Ravista vielä ja anna kannen olla paikoillaan, jotta viimeisetkin jyvät saavat poksahtaa rauhassa.

Sulata voi miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kasarissa ja lisää voisulaan sokerit, hunaja ja suola, jos käytät suolatonta voita. Sekoita varovasti tasaiseksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä sekoittamatta noin kolme minuuttia. Nosta pois levyltä, anna jäähtyä hetki ja sekoita joukkoon vanilja. Seos on kuumaa!


Kaada valmiit popcornit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja lisää sekaan pekaani- ja suolapähkinät. Itse käytin vajaan desin molempia. Valuta karamelliseos popcornien ja pähkinöiden päälle ja sekoittele kevyesti. Seos on tahmeaa, joten kovin huolellista sekoittamista ei kannata edes yrittää. Paras työväline on silikoninen nuolija. Siirrä seos 120- asteisen uunin keskitasolle ja paahda 15 minuuttia. Sekoita uudelleen, paahda taas vartin verran, sekoita vielä kerran ja paahda viimeisen vartin. Uuniaikaa kertyy siis 45 minuuttia yhteensä. Anna jäähtyä ja kaada tarjoilukulhoon.

Eri sokereita käyttämällä karamelliseoksesta saa eri makuista. Muscovadosta tulee tummaa, pelkästä ruokosokerista tai valkoisesta sokerista syntyy taas makeampi, vaalea karamelli. Myös pähkinöiden suhteen voi soveltaa, tai korvata pähkinät vaikka suolatikuilla, mikä nyt kenellekin maistuu parhaiten. Ne voi myös jättää kokonaan pois, enemmän makeaa kuorrutetta poppareille! Sekoittaminen on helpointa ensimmäisen vartin jälkeen, karamelli alkaa kuivua myöhemmin. Kannattaa siis sekoittaa tuolloin huolellisesti, jos haluaa mahdollisimman tasaisen lopputuloksen.

In English:

Sweet & salty popcorn

I think there are two kinds of movie-goers: the ones with popcorn and the ones with candy. If you don't belong in either one, what's wrong with you?! Just kidding. Maybe. I'm definitely the latter one but every now and then I'm with a popcorn-friend and have a handful or two of those fluffy little things in between my mostly chocolate-based candy. However, sometimes the urge gets me and I have to have some popcorn at home. Now I've read so many bad things about the microwave sort that I'll never go back to that again. Homemade popcorn is easy and quick to make and you can season it just the way you want. Here's a sweet version for those movie nights at home or the May Day parties coming up this week. If you haven't been a part of Finnish celebration, just google "vappu", but at your own risk.

2 tablespoon coconut oil
4 tablespoon popcorn kernels
about 1 dl pecans
about 1dl salted peanuts (dry-roasted)
60g butter
50g granulated cane sugar (or 90g if you don't use muscovado)
40g dark muscovado
3 tablespoons honey
(pinch of salt)
0,5 teaspoon vanilla

Preheat oven to 120*C. Melt the coconut oil in a kettle (about 3 l), add the popcorn kernels and  swirl the kettle to coat all the kernels with oil. Cover with lid and place over high heat. Once the corn starts popping shake the kettle once or twice. Remove from heat when the popping isn't continuous any more. Shake once more and leave the lid on so that the last of the kernels get to pop, too.

Melt the butter over low heat in a thick-bottomed saucepan. Once the butter is melted add the sugars, honey and salt if you're using unsalted butter. Fold gently so that the mixture is even and let boil on low heat for about 3 minutes. Take the saucepan off the heat, let cool down a bit, add the vanilla and fold to combine. This stuff is really hot, so be careful!

Pour the popcorn on a baking tray covered with baking sheet. Add the nuts and drizzle the caramel carefully on top. Stir a little, though the caramel is so sticky at this point, that it's not very easy. Silicone spatula is the best utensil for this. Place the baking tray in the middle of the oven and bake for 15 minutes. Stir well, put back in the oven for another 15 minutes, then stir again and bake for final 15 minutes, so total baking time is 45 minutes. Let cool down and pour into a serving bowl.

You get a different kind of caramel by mixing different sugars. The muscovado gives a deep, rich flavour whereas regular caster sugar or granulated cane sugar yields a lighter, sweeter caramel. You could use any sort of nuts, too, or leave them out alltogether. More caramelly goodness for the popcorn! I think the stirring is easiest after the first 15 minutes in the oven, because after that the caramel starts to get dry. So be thorough, if you want an even coating.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti