22. maaliskuuta 2015

Pieni suuri suklaakakku

Olen pitkään etsinyt, enemmän ja vähemmän aktiivisesti, reseptiä pienelle suklaakakulle. Sellaiselle, jossa on reilusti makua ja rakennetta, mutta jota ei tule syöneeksi 20 annoksen verran. Kerralla. Nyt sellainen löytyi, Dessert for Two- bloggaajan Christina Lanen kirjasta. Se taitaa olla ensimmäinen keittokirja, jossa jokainen resepti tuntuu kokeilemisen arvoiselta. Suosittelen siis lämpimästi!


Kakkupohja:

60g (kakku)vehnäjauhoja
35g leivontakaakaota
0,5tl soodaa
ripaus suolaa
80ml öljyä (rypsi- tai leivontaan sopiva pähkinäöljy)
90g ruokosokeria (esim. Urtekram)
80ml majoneesia*
1 iso kananmuna
0,5tl vaniljauutetta
1rkl lämmintä kahvia

Sekoita jauhot, kaakao, sooda ja suola keskenään. Sekoita öljy ja sokeri toisessa kulhossa, lisää majoneesi* ja vispaa (käsin), kunnes seos on tasaista. Lisää kananmuna, vanilja ja lämmin kahvi ja vispaa kunnes seos on taas tasaista. Lisää lopuksi jauhoseos ja sekoita kunnes taikina on juuri ja juuri valmista. Tarkoituksena ei ole saada sitkoa taikinaan, joten ei kannata vatkata liikaa.

Jaa taikina kahteen 12-senttiseen irtopohjavuokaan, jotka on vuorattu leivinpaperilla ja voideltu reunoilta. Halutessa vuoat voi myös jauhottaa leivontakaakaolla, mutta se ei ole välttämätöntä. Paista kakkupohjia 175- asteisen uunin keskitasossa 15-18 minuuttia, uunista riippuen. Omat kakkuni paistuivat noin vartin verran, ja annoin niiden olla vielä viitisen minuuttia jälkilämmössä. Pohjat saavat jäädä kosteiksi, mutta eivät raaoiksi. Kypsyyttä kannattaa siis testailla hammastikun avulla. Anna kakkujen jäähtyä hetki vuoassa, irrota reunat ja siirrä ritilän päälle jäähtymään kokonaan.

Tryffeli:

60ml kuohukermaa (esim. Flora)
170g tummaa suklaata, rouhittuna
30g voita, huoneenlämpöisenä

Kuumenna kerma  kiehumispisteeseen mikrossa noin 5dl kulhossa. Kaada suklaarouhe välittömästi kuuman kerman joukkoon ja kallistele kulhoa, jotta kerma osuu kaikkialle suklaaseen. Anna seistä noin minuutin verran. Sekoittele suklaata tämän jälkeen haarukalla, jotta seoksesta tulee tasaista ja kiiltävää. Jos suklaa ei tunnu sulavan kokonaan, lämmitä seosta varovasti mikron sulatusteholla noin 20-30 sekunnin pätkissä. Lisää voi neljässä erässä haarukalla sekoittaen. Jos voi ei tunnu sekoittuvan kunnolla, käytä taas mikron sulatustehoa. Kun kuorrute on tasaista, laita seos hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin, jotta rakenne paksuuntuu hieman. Sekoita välissä, jotta kuorrute ei jämähdä kulhon reunoihin ja pysy juoksevana keskeltä. Tarkoituksena on saada levitettävää, mutta ei valuvaa kuorrutetta.

Levita ensimmäisen kakkupohjan päälle noin kolmasosa kuorrutteesta esim. pienellä palettiveitsellä, aseta päälle toinen pohja ja päällystä kakku ensin ohuesti noin 2/3 lopulla kuorrutteella (crumb coat, en valitettavasti tiedä mikä virallinen suomenkielinen termi tälle on). Lisää loput kuorrutteesta ja koristele kakku kuvioimalla kuorrutetta palettiveitsellä tai vaikka sokerikukilla. Aseta kakku kylmään jähmettymään, mutta ota noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta kuorrutus pehmenee ja kakun leikkaaminen on helpompaa.


*Majoneesi ja öljy pitävät tämän kakun rakenteen kosteana ja mehevänä. Majoneesia löytyy toki valmiina kaupasta, mutta siinä on monesti seassa kakkuun vähemmän toivottuja mausteita (esim. sinapinsiemen ja valkopippuri). "Puhdas" majoneesi on kuitenkin vain yhteen sekoitettua kananmunaa ja öljyä, joten suosittelen tekemään sen itse. Se ei ole vaikeaa! Reseptejä löytyy vaikka kuinka paljon, mutta ehkä yksinkertaisin on tämä sauvasekoittimella valmistuva:

Riko yksi huoneenlämpöinen kananmuna kapeaan astiaan, esim. sauvasekoittimen mukana tulleeseen "kannuun". Ala sekoittaa kananmunaa sauvasekoittimen keskinopeudella ja valuta huoneenlämpöistä öljyä kapeana nauhana astian reunaa pitkin kananmunan sekaan. Lisää öljyä, kunnes majoneesin rakenne on sopiva (paksu, mutta vielä suhteellisen juokseva).

Öljyn määrä riippuu kananmunan koosta, M-koon kananmunan kanssa noin desi öljyä on yleensä riittävä. Tärkeintä valmistuksessa on ainesten sama lämpötila sekä öljyn hidas lisääminen. Valmistukseen kuluu aikaa kokonaisuudessaan ehkä noin 2-3 minuuttia. Helppo juttu, siis. Ylijäävän majoneesin voi maustaa ja käyttää vaikka suolaisessa ruoassa, esim dippikastikkeen seassa.

1 kommentti: