21. elokuuta 2014

Kinuskimuffinsit

Tämä resepti piti postata jo aikoja sitten, mutta parin viikon loman jälkeen karuhko arki on vienyt ajan salakavalasti! Leivoin näitä herkkumuffinseja kesävieraille, kun perheen poika esitti toiveen kinuskikakusta Hollannista asti Skypen välityksellä. No, varsinaista kakkua ei tullut, mutta nämä menivät kyllä kaupaksi oikein hyvin, ja hyvä niin.


Donna Haysta on tullut minulle ehdoton go to-reseptivelho. Ainakaan tähän mennessä yksikään resepti ei ole jäänyt onnistumatta eikä toteutus vaadi mestarileipurin kykyjä tai välineitä. Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta jos et vielä ole tutustunut australialaisen kakkukuningattaren keittokirjoihin ja lehteen, suosittelen lämpimästä! Donna Hay Magazinesta olenkin jo kirjoittanut aiemmin. Alla Hayn vaahterasiirapilla maustettujen kuppikakkujen reseptikäännös:

60ml vaahterasiirappia
160ml maitoa
120g tummaa muscovadosokeria
150g voita (paloiteltuna)
75g valkosuklaata (paloiteltuna)
200g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Vaahterasiirappi, maito, sokeri, voi ja valkosuklaa sekoitetaan kattilassa ja lämmitetään, kunnes seos on sulanut tasaiseksi, ja annetaan jäähtyä 15-30min. Siirappiseos kannattaa kaataa kattilasta kulhoon, jotta se jäähtyy nopeammin. Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään, sihdataan siirappiseokseen ja vispataan seos kevyesti tasaiseksi. Lisätään kananmuna ja vispataan, kunnes taikina on tasaista. Taikina jaetaan muffinsivuokiin ja paistetaan (vuokien koosta riippuen) 160-asteisen uunin keskitasolla 20-30min. Kakkujen annetaan jäähtyä kokonaan ennen kuorrutusta.


175g tummaa muscovadosokeria
100g voita (paloiteltuna)
Ripaus suolaa
60ml maitoa
1tl vaniljauutetta
160g tomusokeria

Muscovado, voi ja suola sekoitetaan kattilassa ja jatketaan sekoittamista miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Lämpöä lisätään, sekoitetaan joukkoon maito ja vanilja ja annetaan seoksen kiehua 3-4min välillä sekoitellen. Kattila nostetaan levyltä ja sihdataan joukkoon tomusokeri. Vispataan kuorrutus tasaiseksi ja levitetään jäähtyneiden muffinsien päälle. Kuorrutus jähmettyy jäähtyessään, ja jos kaikkia kakkuja ei ehdi kuorruttaa ennen jämähtämistä, voi seosta lämmittää varovasti uudelleen koko ajan sekoittaen.

Tein omat kakkuset "normaalikokoisiin" muffinsivuokiin, jolloin taikina riitti 20 kuppikakkuun. Taikinaa kannattaa laittaa vain vähän yli puoliväliin vuokaa, jotta kuorrutuksen saa levittymään kauniisti kakun päälle eikä se valu yli. Parhaimmillaan kuppikakut ovat aivan tuoreina, mutta säilyvät pari päivää jääkaapissa. Kuorrutuksen rakenne saattaa hieman kiteytyä, mutta makuun muutos ei mielestäni juurikaan vaikuttanut. Taikinaa voisi hyvin testata myös tuorejuusto- tai rahkatäytteiseen kakkuun näin hiljalleen alkavan syksyn kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti