21. kesäkuuta 2014

Marjapiiras

Juhannuksen ja varsinkin kesän ensimmäisten lähi-mansikoiden kunniaksi juhannusaaton herkuttelu hoitui mansikka-mustikkapiiraalla. Mansikat (ja paljon muuta, mm. vastanostetut uudet perunat) käytiin hakemassa Mahnalassa sijaitsevalta Yrjölän marjatilalta. Suosittelen vierailua, lähiruokaa parhaimmillaan! Kesäisen marjaherkun resepti on otettu uusimmasta Maku-lehdestä (4/2014):

200g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
3 kanamunaa
2,5dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
100g valkosuklaata rouhittuna
1dl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä
250g mansikoita
250g pensasmustikoita

Munat ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi, paksuksi vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, siivilöidään muna-sokerivaahtoon ja käännellään varovasti  sekaisin. Lisätään voisula, maito ja valkosuklaarouhe ja sekoitetaan taikina tasaiseksi. Lopuksi käännellään joukkoon noin puolet marjoista ja levitetään taikina uunipellille. Ripotellaan loput marjat taikinan päälle ja paistetaan 200- asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.


120g valkosuklaata sulatettuna
50g mansikoita
50g pensasmustikoita

Suklaasula valutetaan raidoiksi jäähtyneen piiraan päälle ja koristellaan koko komeus marjoilla. Piirakan voi halutessaan leikata pieniksi (tai isoiksi) annospaloiksi, hieman kylmänä paloittelu on helpompaa, mutta tuoreena ja haaleana piiras on parhaimmillaan. Jos piiraaseen käytetään pakastemarjoja, en suosittele käyttämään niitä koristeluun vetisyyden vuoksi, muuten sopivat kyllä mainiosti tähänkin. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty tavallisia mustikoita ja vadelmia, ja pohja toimii maun mukaan marjan kuin marjan kanssa, miksei myös raparperin. Juhannuksen herkkulistalla olisi vielä ainakin raikas brita-kakku ja herkkubrunssi...


P.S. Lisää marjapiirakoiden ohjeita löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti