8. kesäkuuta 2014

Mantelijauhobrowniet

Löysin tämän jauhottomien brownien reseptin sattumalta Stockmannin Herkusta jo kauan sitten, mutta se on odottanut sopivaa testausajankohtaa. Eilen sellainen viimein koitti! Alkuperäinen ohje löytyy täältä, mutta itse totesin muutaman muutoksen olevan paikallaan. Tässä siis oma versioni:

n 80g voita
120g tummaa suklaata (70%)
100g tummaa muscovadosokeria
2tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
80g mantelijauhoa
50g pekaanipähkinöitä paloiteltuna / rouhittuna

Voi ja suklaa paloitellaan ja sulatetaan varovasti mikrossa (tai kattilassa). Sokerit ja kananmunat vatkataan käsin vispilällä, ja sekoitetaan muut aineet joukkoon. Kakkua paistetaan 175- asteisen uunin keskitasossa noin 25 minuuttia. Jäähdytä ja paloittele.

Paistoin browniet 20- senttisessä irtopohjavuoassa. Taikinasta riittää vähän isompaankin vuokaan, mutta paistoaikaa kannattaa silloin vähentää muutaman minuutin verran, koska ideana on jättää kakku hieman kosteaksi. Ennen vuoan irroittamista kannattaa käydä reunat läpi hammastikulla, jotta kakkupohja ei repeä, sillä kuoresta tulee sokerin ja suklaan ansiosta hieman rapea ja se tarraa helposti vuokaan kiinni.



80g tummaa suklaata (70%)
1rkl vaaleaa siirappia
0,5 - 1dl vispikermaa
2rkl vahvaa kahvia

Suklaa sulatetaan varovasti mikrossa, ja lisätään siirappi. Sekoitetaan kahvi ja kerma keskenään ja lisätään seos vähitelleen suklaasulaan koko ajan sekoittaen. Jos kastike tarjoillaan heti, noin 0,5dl kermaa on riittävä määrä. Jääkaapissa kastike kuitenkin jämähtää, joten isompi kermamäärä on tarpeen, jos kastike tehdään jo etukäteen.

Alkuperäisessä ohjeessa kerman määräksi on merkitty 1,5dl, mutta mielestäni se oli liikaa. Totesin myös, että kahvi on parempi sekoittaa ensin kermaan ja vasta sitten suklaaseen. Muutoin kahvissa oleva vesi pilaa kastikkeen rakenteen, ainakin omassa ensimmäisessä versiossani.



Koska tässä ei ollut vielä tarpeeksi herkkuja, tein brownien ja kastikkeen kaveriksi espressojäätelöä. Olen päivittänyt senkin reseptiä parin muun lisäksi. Näistä on tulossa oma postaus lähiaikoina.

1 kommentti: