24. kesäkuuta 2014

Bagelit

Bagelit ovat pitkään kuuluneet omalle tätä täytyy kokeilla- listalleni. Juhannusvieraat ja uusimman Maku- lehden resepti tarjosivat nyt hyvän tilaisuuden testaukselle. Resepti on Liemessä- blogia kirjoittavan Jennin.

3dl reilusti kädenlämpöistä vettä
2tl kuivahiivaa
2rkl sokeria
7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa

Kuivahiiva ja sokeri lisätään noin desiin lämmintä vettä ja annetaan seistä (sekoittamatta!) noin 5min. Yhdistetään jauhot ja suola kulhossa ja kaadetaan hiivaseos sekä loput vedestä jauhojen keskelle. Sekoitetaan kimmoisaksi taikinaksi ja vaivataan noin 10min. Kohotetaan kostean keittiöliinan alla tunti. Jaetaan kohonnut taikina kahdeksaan osaan, pyöritellään palloiksi ja tehdään sormilla reikä keskelle. Kohotetaan vielä leivinpaperilla vuoratulla pellillä kostutetun liinan alla 10min.



noin 2,5 litraa vettä
2rkl siirappia
kananmunaa voiteluun
unikon- tai seesaminsiemeniä

Keihautetaan siirapilla maustettu vesi ja keitetään bageleita muutama kerrallaan pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nostetaan bagelit leivinpaperilla vuoratulle pellille, voidellaan kananmunalla ja ripotellaan päälle siemenet. Paistetaan 220- asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia kypsiksi ja kauniin värisiksi.

Ei näistä ihan mallikelpoisia tullut, mutta maukkaita ja kauniin värisiä. Ensimmäisen kerran tuotoksena ihan mukiinmenevä suoritus.



tuorejuustoa (maustettu tai maustamaton)
salaattia / rucolaa
graavi- tai kylmäsavulohta
leikkelettä
kurkkua, tomaattia, retiisiä

Jäähtyneet bagelit halkaistaan, voidellaan tuorejuustolla ja täytetään halutuilla lisukkeilla. Graavilohi ja yrttijuusto sekä ilmakuivattu kinkku ja rucola ovat esimerkiksi mainioita makupareja. Makean ystäville toimii esimerkiksi suklaalevite tai -tuorejuusto ja banaani tai sitruunajuusto ja mansikat. Makeaa tehdessä suolan määrää kannattaa vähentää takinasta.



Täytettyjen bageleiden lisäksi juhannusbrunssilla herkuteltiin mansikoiden, mustikoiden, nektariinien ja mangon maustamalla jugurtilla, pannukakuilla, munilla ja pekonilla, kekseillä ja vaahtokarkeilla.

Kesäpäivänseisauksen myötä päivät alkavat taas lyhentyä. Jääkaappilämpötiloissa on omat etunsa, mutta toivon silti, että parhaat kesäpäivät olisivat vielä edessä. Jos nämä kelit kuitenkin jatkuvat, otan Nefiltä mallia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti