20. maaliskuuta 2014

Sitruunapiiras

Tämä resepti on leikattu vuosia sitten Helsingin Sanomien Ruokatorstaista. Vuosia on kulunut enemmän kuin haluan myöntää, mutta ihanan pirteä sitruunapiiras toimii edelleen.

Pohja:
2 munaa
0,75dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1dl vehnäjauhoja
75g voita sulatettuna

Munat ja sokeri vaahdotetaan vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Siivilöidään keskenään sekoitetut jauhot taikinaan, lisätään voisula ja käännellään varovasti tasaiseksi. Pohjaa paistetaan 175-asteisessa uunissa 15-20min. Taikinasta riittää 22-24cm piirakkavuokaan. Vuoka kannattaa voidella, jauhottaminen ei ole välttämätöntä, tosin sekin riippuu hieman vuoasta. Lasiin taikina tarttuun hanakammin kuin keramiikkaan.



Täyte:
2dl kylmää vettä
1,25dl sokeria
2 keltuaista
2rkl maissitärkkelystä
4rkl- 5rkl sitruunanmehua
1-2tl raastettua sitruunankuorta
50g voita

Sekoitetaan kylmä vesi, sokeri, keltuaiset, sitruunanmehu ja maissatärkkelys keskenään kattilassa ja kuumennetaan koko ajan sekoittaen. Maissitärkkelys suurustaa kiisselin hieman yhtäkkiä, joten suosittelen mieluummin matalampaa lämpöä ja pidempää keittoaikaa kuin täysillä paahtavaa levyä. Kiisselin voi suurustaa kuumana myös esim laimennettuun sitruunamehutilkkaan liuotetulla perunajauholla, mutta tarvittava määrä on pienempi, ehkä noin 1rkl. Kun kiisseli on suurustunut, otetaan kattila pois liedeltä ja lisätään sitruunankuori sekä voi. Kiisseli sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan pohjan päälle. Pohjaan voi halutessaan pistellä hammastikulla reikiä, jolloin kiisseli imeytyy jonkin verran kakkupohjaan. Jäähtyessään täyte paksuuntuu.

Olen tehnyt piirasta ilman sitruunankuorta, mutta maku on silloin hieman valjumpi. Tietysti jos kuoren voimakas aromi ei kuulu suosikkeihin, kiisseli onnistuu hyvin ilmankin. En myöskään suosittele pullomehua, siitä tulee muovinen maku näin suuressa määrässä.



Sitruunapiiras on sekä maun että värin puolesta mainoa herkku pääsiäiseen, mutta maistuu myös näin takatalven iskiessä. Ja sen verran koukuttavaa se on, että yksi piirakka on aikanaan syöty ystävän kanssa kahdestaan - kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti