15. helmikuuta 2014

Red velvet

Red velvet- kakku on suklaakakku, jonka juju on punaisessa värissä ja väriä korostavassa valkoisessa täytteessä ja kuorrutteessa. Värinsä puolesta kakku sopii mainiosti ystävänpäivään, mutta myös jouluun. Tein kakun Donna Hayn reseptiä mukaillen. Puolikas kakkupohjan ohje riitti hyvin 18- senttiseen irtopohjavuokaan, mutta puolittamisen vuoksi määrät ovat "oudot". Vaaka on tässä tapauksessa erityisen hyvä apuväline. 20- senttiseen vuokaankin taikina riittää, mutta kakusta ei tule yhtä korkeata, ja paistoaika on hieman lyhyempi.

112g pehmeää voita
137g sokeria (Siro)
0,75tl vanilja-aromia
1,5 kananmunaa (tai 2 pientä)
145g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
17g leivontakaakaota
90ml (6rkl) ruokakermaa
30ml (2rkl) punaista (nestemäistä) elintarvikeväriä

Voi, sokeri ja vanilja vaahdotetaan vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Näillä määrillä aikaa kului noin kuusi minuuttia, joten kärsivällisyyttä vaaditaan jonkin verran. Munat lisätään yksitellen ja taikinaa tulee vatkata voimakkaasti lisäysten välissä, jotta rakenne säilyy tasaisena. Puolitin kananmunan vatkaamalla kokonaisen munan rakenteen lasissa rikki, ja lisäämällä silmämääräisesti noin puolet taikinaan. Jauhot ja kaakao sekoitetaan keskenään ja siivilöidään taikinaan, lisätään myös kerma ja elintarvikeväri ja vatkataan pienellä teholla niin, että taikina juuri sekoittuu. Mitä enemmän taikinaa tässä vaiheessa vatkaa, sitä tiiviimpi, kovempi ja "sitkeämpi" on lopputulos. Kakku kypsyi 160- asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuutissa. Kakkupohja kannattaa leikata vasta jäähtyneenä, jotta se ei rikkoudu. Jaoin 18- senttisen kakun kahtia, tosin sen olisi saanut myös kolmeen osaan.



Täytteenä käytin tällä kertaa pakastekarpaloita ja valkosuklaa-tuorejuustoseosta. Karpaloita meni desin verran, valkosuklaata ja tuorejuustoa 250g kumpaakin. Koristeena on Siro-sokerissa pyöriteltyjä karpaloita. Klassisena makuparina toimisi myös tuore vadelma, miksei mansikkakin, tai pelkkä tuorejuustokuorrutus. Kun punaisen värin jättää pois, ja lisää hieman kerman määrää, saa hyvän peruspohjan suklaakakulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti