10. helmikuuta 2014

Limepiiras

Tästä piirakasta tulee kesäfiilis väkisinkin, ja sitä kaivataan nyt. Resepti on Key Lime Pie- henkinen ja alun perin Sara La Fountainin Passion for Food- kirjasta, mutta olen muokannut sitä jonkin verran. Koristeiksi tulevilla hedelmillä ja marjoilla voi vaihdella lopputulosta lähes rajattomasti, kauden mukaan.

Pohja:
200g digestivekeksejä jauhettuna
85g voita sulatettuna

Keksimuruun sekoitetaan voi ja painellaan massa vuoan pohjalle. Vuoan voi tarvittaessa voidella. Tällä määrällä saa noin 24cm piirasvuoallisen siten, että myös reunoille riittää keksiä. Itse painelen keksin reunoihin lusikan avulla, koska kärsivällisyys ei riitä sormin näpertelyyn. Paista pohjaa 175-200- asteisessa uunissa (uunista riippuen) noin 10 minuuttia ja jäähdytä.

Kreemi:
1rkl sitruunamehua
1rkl limemehua
1prk kondensoitua maitoa
noin 0,5dl - 0,75dl kookosmaitoa (maun mukaan)
4 keltuaista

Kreemin ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan pohjan päälle. Piirasta paistetaan 150- asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes kreemi on hyytynyt. Jos uunin tehokkuus epäilyttää, voi paistaa hieman pienemmälläkin lämpötilalla ja vähän kauemmin, jotta keltuaisista ei tule kokkelia ja kreemistä paakkuista. Anna piiraan levätä jääkaapissa yön yli tai ainakin noin 6 tuntia.Kreemistä tulee täyteläisempää, jos kookosmaidosta käyttää vain paksumpaa, valkeaa osaa. Jos maito ei ole erottunut purkissa jo valmiiksi, sen voi laittaa jääkaappiin joksikin aikaa.

Kuorrutus:
1prk vaniljarahkaa
1- 1,5dl kreikkalaista jogurttia
1 limen kuori raastettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
1-2 rkl tomusokeria

Koristeet:
2 kiwiä
1 kypsä mango tai 1prk säilykemangoa
1 granaattiomena

Kuorrutuksen ainekset sekoitetaan keskenään sileäksi. Kuorrutusta voi maustaa ja notkistaa lime- ja sitruunamehulla maun mukaan, myös sokerin määrä on lähinnä suuntaa-antava. Kuorrutus levitetään jähmettyneen kreemin päälle ja piiras koristellaan hedelmillä omaa sisäistä taiteilijaa toteuttaen. Tarvittessa piiraan voi kuorruttaa pari tuntia aiemmin, mutta hedelmät kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti