10. joulukuuta 2013

Kahvikinuskikakku

Joulukuun Maku kolahti postiluukusta viime viikolla. Tämä kakku päätyi ensimmäisenä testiin, tosin valinnanvaraa riitti. En löytänyt lähikaupasta mantelitahnaa, joten käytin sileää maapähkinävoita kuten reseptissäkin suositeltiin. Mantelilla maustettuna kakku on varmasti myös herkullinen, lisämakua voisi saada vielä esim manteliliköörillä tai karvasmanteli- aromilla. Kahvinkin voisi korvata vahvalla kaakaolla.




2rkl kuumaa vettä
2rkl pikakahvia
200g voita
3dl sokeria (Siro)
1rkl vaniljasokeria
3 munaa
5,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1 dl kuohukermaa
0,5dl mantelitahnaa tai maapähkinävoita

Liuota pikakahvi kuumaan veteen ja anna jäähtyä. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi, lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin jokaisen jälkeen, jotta taikina ei juoksetu. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe, lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita lopuksi kahvi ja mantelitahna / maapähkinävoi taikinaan, älä vatkaa enää. Taikinaan saa jäädä raitoja.

Voitele ja leivitä (esim mantelijauhoilla) iso torvivuoka. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunnin. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä kokonaan.

Tein itse kaksi pientä kakkua, paistoaika oli vajaat 30min. Aika riippuu myös uunista ja kakkuvuoasta.

1dl kuohukermaa
0,75dl sokeria (Siro)
0,5tl pikakahvia
1rkl mantelitahnaa tai maapähkinävoita

Kuumenna kerma ja sokeri ja keitä miedolla lämmöllä n 10min, kunnes seos on hieman sakeampaa. Nosta levyltä ja lisää kahvi sekä mantelitahna / maapähkinävoi. Kinuski paksuuntuu viiveellä yllättävän paljon, keitin itse hieman liian pitkään ja paikkailin sitten maidolla ja keittämällä uudelleen. Hyvää tuli niinkin.

Jääkaapissa kakku menee aika kovaksi, mutta huoneenlämpöisenä se on mehevää ja helppo leikata. Kannattaa siis nostaa kakku lämpenemään noin 30min  ennen tarjoilua. Jos kakku siis edes ehtii jääkaappiin asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti