13. lokakuuta 2013

Porkkanakakku

Porkkanakakusta tulee mieleen mehevä kakkupohja ja reilu kerros tuorejuustokuorrutetta. Ehkä söpöt pienet marsipaaniporkkanat koristeina. Minulle kakku kuuluu samaan klassikko- kategoriaan kuin kääretorttu ja mokkapalat. Luottoreseptini kopioin joskus äidiltäni, joka oli saanut sen joltain tutultaan. Parhaat reseptit ovat usein tällaisia, muilta saatuja (tai vähän varastettuja), usean hyviksi havaitsemia.

Taikinasta tulee uunipellin kokoinen pohja tai kaksi 24-26cm irtopohjavuoallista. En kaipaa kakkuun mitään ylimääräistä, esim rusinoita tai pähkinöitä, mutta tietysti niitä voi lisätä maun mukaan. Rypsiöljystä korvaan joskus osan (1-3rkl) pähkinäöljyllä.

Pohja:
4 kananmunaa
3dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
1tl kanelia
2,5dl rypsiöljyä tai sulatettua voita
n 300g karkeaa porkkanaraastetta
(ripaus suolaa)

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele muna-sokerivaahtoon vuorotellen öljyn/voisulan kanssa. Jos käyttää öljyä, kannattaa jauhojen sekaan lisätä hieman suolaa. Lisää lopuksi porkkanaraaste. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa n 30 min. Anna jäähtyä kokonaan.

Kuorrutus:
200g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä)
n 100g voita (huoneenlämpöisenä)
200-250g tomusokeria
1-1,5tl vaniljasokeria

Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin, lisää vaniljasokeri ja tomusokeria maun mukaan. Vähempikin kuin tuo 200g riittää, jos ei halua kuorrutuksesta kovin makeaa, tai jos käyttää maustettua tuorejuustoa. Vatkaa tasaiseksi, ja levitä kakkupohjan päälle. Koristeena voi halutessaan käyttää esim sitruunankuorta, suklaasulaa tai marsipaanikoristeita. Kuorrutus jämähtää jääkaapissa jonkin verran, ja tomusokeria lisäämällä siitä saa jämäkämpää.

Myös valkosuklaa-tuorejuustokuorrutus (50/50 molempia) toimii hyvin, varsinkin jos tekee kakun, joka on tarkoitus kuorruttaa. Mausteena voi kanelin lisäksi tai sijaan kokeilla vaikka ripausta muskottipähkinää. Kakkupohja toimisi varmasti myös muffinseina, ja paksun valkosuklaa-tuorejuustokuorrutuksen kuorrutuksen kanssa niistä saa cupcake- tyyppisiä ihanuuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti