25. syyskuuta 2013

Mustaherukka-sacher

Mainitsin mustaherukkahyytelöllä täytetyn sacherkakun tammikuun postauksessa "...siitä lisää myöhemmin". Tammikuussa, eli aika tarkkaan noin kahdeksan kuukautta sitten. No, unohdin koko asian, mutta tadaa, nyt on se "myöhemmin" koittanut!

Resepti on vanhan koulukaverini äidiltä saatu, sen tarkempaa historiaa en tiedä. Maistoin kakkua ensimmäisen kerran häissä, joissa olin töissä, ja se voitti puolelleen välittömästi. Kuka kaipaa aprikoosimarmeladia, kun tumma suklaa ja mustaherukkahyytelö toimivat niin valtavan hyvin yhdessä!

Kakku on vähän suuritöinen, mutta kaiken vaivan arvoinen. Olen aina käyttänyt Fazerin taloussuklaata, mielestäni sen tummempaa ei tarvita.
Täyttäminen kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, ja kuorrutuskin muutamaa tuntia ennen tarjoilua. Ohjeesta tulee yksi halkaisijaltaan 24-26cm kakku.




4 munaa
2dl sokeria
200g voita
170g tummaa suklaata (40-50%)
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä (itse käytän mikroa), vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää muna-sokeri-vaahtoon vuorotellen suklaa-voi-seoksen kanssa. Paista 175- asteisen uunin keskitasossa uunista riippuen 45min-> kunnes kakku on kypsä. Pohja saa jäädä vähän kosteaksi. Anna jäähtyä hetki ja irrota vuoan reuna/ kumoa kakku, jos et paista irtopohjavuoassa. Jaa kakku jäähtyneenä kolmeen osaan, kerrokset saavat olla melko ohuita.

n 300g mustaherukkahyytelöä
3dl kuohukermaa
150g tummaa suklaata (40-50%)

Sulata suklaa, vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita suklaasula vaahdon joukkoon. Suosittelen käyttämään sähkövatkainta, jotta suklaa ei jähmety kylmässä kermavaahdossa yhdeksi "kököksi", vaan sen saa sekoitettua mahdollisimman tasaisesti. Anna suklaavaahdon jähmettyä hetki jääkaapissa, jotta se on helpompi levittää. Notkista herukkahyytelö esim syvällä lautasella haarukan avulla, ja levitä puolet ensimmäiselle kakkupohjalla. Lisää päälle puolet suklaavaahdosta, täytä toinen kerros samalla tavalla ja laita kolmas pohja päällimmäiseksi. Hyytelöä ja täytettä ei välttämättä mene ihan kaikkea. Tarkista, että kakku on mahdollisimman tasainen, painele tarvittaessa tai lisää täytettä mahdollisiin aukkokohtiin. Päällystä kelmulla ja anna maustua yön yli jääkaapissa.

200g tummaa suklaata (40-50%)
2tl voita
n 1dl kuohukermaa

Nuo kuorrutuksen määrät olen tuplannut alkuperäisestä, mutta kermaa ei tarvita ihan kokonaista desiä. Laita kerma kattilaan, kuumenna ja lisää rouhittu suklaa ja voi. Keitä kuorrutusta noin 5-10min, sekoita koko ajan. Kuorrutuksesta ei tule erityisen paksua, mutta se keittyy jonkin verran kasaan. Yleensä otan kattilan pois liedeltä suklaan lisäyksen ajaksi, jotta se ei pala, vaan sulaa tasaisesti kermaan. Anna kuorrutuksen jäähtyä hetki, ja kaada kakun päälle. Ennen kuorrutusta kakkua voi pitää pakastimessa, jolloin kuorrutus jähmettyy nopeammin kylmän kakun pintaan. Reunojen kanssa kannattaa olla kärsivällinen ja nostella valunutta kuorrutusta esim tavallisella ruokaveitsellä takaisin kakun reunalle, se jähmettyy kyllä ja pinnasta tulee tasainen.

Valmis kakku ei välttämättä kaipaa erityisiä koristeita, mutta alla olevaan tein muutaman valkosuklaapursotuksen. Kuvan kakku on tehty kahdesta pohjasta, yhdestä riittää 10-12:lle syöjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti